Sluit

Wat werkt: Creatieve therapie

Wat werkt: Creatieve therapie

Onder vaktherapie vallen therapievormen die gebruik maken van muziek, dans, beweging, drama en beeldend materiaal. Deze therapievormen kunnen worden ingezet voor allerlei problemen bij jeugdigen. Vaktherapeuten streven doelen na zoals het terugdringen van problemen en stoornissen, het op gang brengen van een gestagneerde ontwikkeling en het verwerken of leren omgaan met problemen.

Ook al worden deze therapie├źn veel gebruikt, toch is er nog maar weinig kwalitatief goed onderzoek naar de effectiviteit gedaan. De resultaten van muziektherapie zijn het beste onderzocht. Voorzichtige eerste conclusies zijn dat muziektherapie bij kinderen met autisme helpt communicatieproblemen te verminderen en sociaal gedrag te stimuleren.
Ook met dramatherapie zijn positieve resultaten behaald, vooral op het gebied van internaliserende problemen, zoals teruggetrokken, angstig en depressief gedrag. Naar dans- en bewegingstherapie is nog te weinig onderzoek bij jeugdigen gedaan om al een oordeel te kunnen vormen. Beeldende therapie is nog helemaal niet kwalitatief goed onderzocht.

Categorie alle
Hoofdauteur: Bartelink
Auteur: Bartelink, C. & Boendermaker, L.
Uitgever: Nederlands Jeugd Instituut
Jaar van uitgifte: 2011
Discipline: algemeen
Doelgroep: jeugdzorg
Taal: Ned.
ISBN: -
APA-citering: Bartelink, C. & Boendermaker, L. (2011). Wat werkt: Creatieve therapie. Utrecht: Nederlands Jeugd Instituut.
Type: onderzoek
Trefwoorden: creatieve therapie, vaktherapie, onderzoek, effectiviteit, nederlands jeugdinstituut,