Sluit

Vitamine C, preventiemethode met creatieve werkvormen.

Vitamine C, preventiemethode met creatieve werkvormen.

Preventieprojecten die zich richten op (jonge) vluchtelingen, halen hun doelstellingen soms niet omdat de werkvormen die worden gebruikt, te verbaal zijn. De vraag van preventiewerkers en begeleiders naar minder verbale en non-verbale werkvormen neemt dan ook toe.
In het project ‘Vitamine C’ – de C staat voor creativiteit – hebben medewerkers van Pharos een minder verbale preventiemethode ontwikkeld met veel creatieve werkvormen, zoals drama, muziek, dans en beeldend. In vijf asielzoekers- en opvangcentra is de methode uitgevoerd en zijn de effecten gemeten. De methode bleek vooral effectief bij jonge asielzoekers en ama’s. In het Vitamine C-programma wordt gewerkt aan de toename van welbevinden, vertrouwen, vaardigheden en adequate gedragspatronen. Gevluchte jongeren worden toegerust met middelen waarmee zij het actuele leven en wat hen in de toekomst nog te wachten staat, beter aankunnen en voor zichzelf ‘leuker’ kunnen maken. Vitamine C houdt expliciet rekening met de kenmerken en omstandigheden van jonge asielzoekers en maakt hen als ware tot meer competente ‘levenskunstenaars’. De methode is daardoor een waardevolle aanvulling op het aanbod aan verbale benaderingen en interventies in een centrum.
Hoewel deze methodiekbeschrijving in de eerste plaats bestemd is voor de uitvoerders van Vitamine C, lijkt de methode zich ook uitstekend te lenen voor toepassing in andere werkvelden waar men zich bezighoudt met de begeleiding van (jonge) vluchtelingen.

Categorie jongeren
Hoofdauteur: Sproet
Auteur: Sproet, M.
Uitgever: Pharos
Jaar van uitgifte: 2002
Discipline: algemeen
Doelgroep: vluchtelingenzorg
Taal: Ned.
ISBN: 978 90 759 55255
APA-citering: Sproet, M. (2002). Vitamine C, preventiemethode met creatieve werkvormen. Beilen: Uitgeverij Pharos
Type: boek
Trefwoorden: Asielzoekers, vluchtelingen, creativiteit, methodiek, interventie