Sluit

Het narcistisch ideaal

Het narcistisch ideaal

Hoewel narcisme in Nederland vaak als iets kwalijks wordt beschouwd, kan het ook gezien worden als een trek die cruciaal is om te overleven in onze moderne maatschappij. Bovendien is het een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van een kind; de kleuter die zich koning op aarde voelt.
Dat we de afgelopen 25 jaar zelfbewuster en narcistischer zijn geworden, heeft dan ook te maken met veranderingen in onze cultuur en met de manier waarop ouders tegenwoordig hun kinderen opvoeden. Het kind staat vaak op de eerste plaats en wordt omringd door trotse ouders en andere opvoeders. Maar door een drukkere levensstijl en door de moderne gezinssituaties wordt de hechtingsband tussen ouder en kind toch steeds dunner. Dit versterkt narcistische persoonlijkheidstrekken.
Wat voor invloed heeft zelfliefde in zo’n jonge fase van het leven op de latere persoon? En wat voor functie heeft narcisme in een tijdperk waarin uiterlijk zo belangrijk is geworden? In Het narcistisch ideaal beschrijft Jan Derksen in heldere taal de huidige toepassing van dit mythische begrip.

Bekijk op bol.com

Categorie alle
Hoofdauteur: Derksen
Auteur: Derksen, J.
Uitgever: Prometheus
Jaar van uitgifte: 2009
Discipline: algemeen
Doelgroep:
Taal:
ISBN: 978 90 351 33839
APA-citering: Derksen, J. (2009). Het narcistisch ideaal. Amsterdam: Prometheus.
Type: boek
Trefwoorden: narcisme, persoonlijkheid, jeugd, analyse, psychologie