Sluit

Gezins-creatieve therapie

Gezins-creatieve therapie

De gezins-creatieve-therapie die in dit boek wordt beschreven, is gericht op gedragsverandering van de gezinsleden in het hier en nu. De methode is gebaseerd op de volgende grondbeginselen: een creatieve therapie beeldend vormen, gezinstherapie, ouderbegeleiding en leertheorieƫn met betrekking tot communicatie en emancipatie.

Wanneer ouders in hun oudertaken worden ondersteund, kan het gezin in beweging komen op een manier die vanaf het begin door de ouders zelf wordt gedragen. Al doende leren de ouders een beeldende activiteit te plannen en leiding te geven aan hun kinderen bij het uitvoeren van die activiteit. Het doel van de ondersteuning is dat zij deze handelwijze ook in de dagelijkse omgang met elkaar gaan hanteren. Deze doelstelling leidt tot een therapiemodel dat in tien bijeenkomsten kan worden uitgevoerd.

De gezins-creatieve-therapie wordt in principe met het kerngezin uitgevoerd. Sleutelbegrippen zijn: succeservaringen, positieve bevestiging, omgaan met beeldende (productie)problemen, scheiden van de subsystemen van ouders en kinderen, het herstel van de hiƫrarchie van de ouder ten opzichte van de kinderen en aandacht voor de leefomgeving van het gezin.

Bekijk op bol.com

Categorie kinderen
Hoofdauteur: Beelen
Auteur: Beelen, F.
Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum
Jaar van uitgifte: 2010
Discipline: beeldend
Doelgroep:
Taal: Ned.
ISBN: 978 90 313 40828
APA-citering: Beelen, F. (2010). Gezins-creatieve therapie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum
Type: boek
Trefwoorden: Gezin, ouders, opvoeding, beeldende activiteiten, creatieve therapie