Sluiten

Een bruisend centrum voor ouderen

Een gemeenschappelijk en bruisend centrum creëren voor alle ouderen, wil toch iedereen, maar hoe?

In Kootwijkerbroek staat een buurtcentrum waarbinnen de dagactivering ‘Welzijn Kootwijkerbroek’ is gevestigd voor de minder mobiele ouderen. De dagactivering biedt op onder andere de maandagen ‘grotere activiteiten’ aan waar de vitale ouderen vanuit de buurt aan kunnen deelnemen. Helaas is het door de jaren heen zo gegroeid dat de vitale ouderen en minder mobiele ouderen ieder apart als groep een activiteit uitvoeren. Nu is het zo dat binnen deze middagen de vitale ouderen en de minder mobiele ouderen ieder apart zitten en verschillende activiteiten uitvoeren. Hierbij wordt één ruimte opgedeeld in tweeën door een uitschuifbare wand.

Welzijn Kootwijkerbroek stelde de vraag; Hoe kunnen de ouderen gezamenlijk als één groep deelnemen aan de ‘grotere activiteiten ?

Er waren pogingen gedaan om als één groep deel te nemen, maar deze mochten niet baten. De vitale ouderen merkte op dat de minder mobiele ouderen moeizamer konden meekomen en de minder mobiele ouderen ervaarde veel herrie van de andere ouderen.

Vanuit dit punt kwamen wij (Anne-lize en Eline) in beeld.
Met een vernieuwende blik stortte wij ons op de casus. Wij hebben onder andere gezocht naar bronnen rondom gemeenschapsopbouw (remmerswaal) en een bezoek gebracht aan de dagactivering. Vanuit deze punten hebben wij in de vorm van een plan de volgende creatieve ideeën uitgedacht:

– starten met een gezamenlijk koffiemoment.

Het is laagdrempelig toegankelijk, ouderen stimuleren om in gesprek te gaan door pickwick theevragen. Hierin overeenkomstige interesses benaderen.

-het gaan werken met thema’s bij de grotere activiteiten. De activiteiten die de ouderen uitvoeren in aparte groepen koppelen aan een gemeenschappelijk en overkoepelend thema en samen daarin afsluiten.

Kort vb. Oud Hollandse middag

1 groep een oud Hollands hapje laten maken.
1 groep oud Hollandse muziek laten uitzoeken.
De inbreng van beiden groepen komt samen in een gezamenlijke afsluiting om de groep zo langzaam bij elkaar te halen en aan de nieuwe groepsvorming te werken door het inzetten van een gemeenschappelijk belang of doel middels een thema.

Bij het opstellen van deze interventies is rekening gehouden met weerstand van de ouderen, het betrekken van vrijwilliger en ouderen en structuur en veiligheid voor minder mobiele ouderen met dementie.

Verder hebben we ook uitgedacht hoe de dagactivering ook kan fungeren als een buurtcentrum voor alle ouderen.

Hiervoor hebben we nagedacht hoe we het imago van de dagactivering los kunnen maken om zo te benadrukken dat het voor alle ouderen is.

Idee:
Het bedenken van een nieuwe pakkende naam voor speciale evenementen. Het aanbod bij deze evenementen is onderscheidend van de andere evenementen, waarbij rekening wordt gehouden met de toegankelijkheid. Hierbij kun je denken aan een proeverij, het uitnodigen van een verzamelaar van oude radio’s, een verteller over een oude ambacht, etc.

Een andere naam, structuur en invulling van deze middag, maakt de middag onderscheidend als buurtcentrum activiteit. Om ouderen in het centrum wegwijs te maken, dachten we aan een soort maatjesproject. Hierbij kunnen de ouderen elkaar helpen en kunnen de nieuwe ouderen eventueel sneller in de groep worden opgenomen.

Al met al vallen er nog vele opties te benoemen. We hopen u een beeld te hebben gegeven waaraan er gedacht kan worden bij gemeenschapsopbouw bij ouderen.

Al met al is het een interessante ontwikkeling om vitale ouderen en minder mobiele ouderen bij elkaar te brengen. In een toekomst waar enerzijds steeds meer ouderen komen en anderzijds steeds minder hulpverleners erbij komen is het mooi om ernaar toe te werken dat de vitale ouderen en minder mobiele ouderen betekenisvol voor elkaar kunnen zijn in de kleine dingen.

Wij wensen Welzijn Kootwijkerbroek veel succes met het toewerken naar een bruisend centrum!

Spread the love

Laat een antwoord achter