Sluit

‘De Welzijnswinkel’: een interview met Thamar

Wil je iets vertellen over wie jij bent en wat je functie is?

Mijn naam is Thamar Legters. Sinds 2014 werk ik binnen Norschoten in Barneveld als welzijnsbegeleider en vanaf 2017 ben ik de Welzijnswinkel gaan opzetten en coördineren. Dat betekent in de praktijk dat ik de Welzijnswinkel beheer en dat ik mensen, zowel binnen als buiten de organisatie, bekend maak met, en enthousiast maak voor, de Welzijnswinkel. Dat houdt ook in dat ik adviseer met betrekking tot welzijn en dagbesteding. 

Wat is ‘de Welzijnswinkel’ en voor wie is het bedoeld?

De Welzijnswinkel is te vinden in het restaurant van Norschoten Barneveld, locatie Klaverweide.De Welzijnswinkel leent unieke en aangepaste spelmaterialen uit die het geheugen stimuleren, herinneringen doen opleven, gesprekken op gang brengen, zintuigen prikkelen of gewoon leuk zijn ter ontspanning.

Ook zijn er verschillende boeken, CD’s en Dvd’s te leen bij de Welzijnswinkel. Er wordt zowel aan cliënten alsook aan familieleden, mantelzorgers en particulieren uitgeleend.

Er is onlangs  een nieuw uitleensysteem in gebruik genomen en binnenkort kan er via de website online gekeken worden in ons ruime assortiment. Dit assortiment wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe spellen en materialen. Zo hebben we onlangs een e-reader aangeschaft.

Omdat Norschoten locaties heeft in de hele regio, rijden wij maandelijks langs elke locatie met een ‘’Norschoten-seniorenspelbus’’.

De winkel is open op:

Maandag          14.00-16.00 uur
Dinsdag            13.30-16.00 uur
Donderdag       09.30-11.30 uur
Vrijdag             14.00-16.00 uur

Op wat voor manier heeft spel een rol in welzijn?

Voor ieder mens is het belangrijk om zelf invulling te kunnen geven aan de dag. Als je ouder wordt of ziek bent, is dat niet vanzelfsprekend.  Wanneer verveling, eenzaamheid of achteruitgang een rol spelen, is het prettig om samen met anderen actief betrokken te kunnen blijven. Ons motto is daarom Samen actief.

Wat is jouw eigen ervaring met het gebruik van spel in je werk?

Veel bewoners gaan lichamelijk en geestelijk achteruit. Vaak worden ze geconfronteerd met de dingen die ze niet meer kunnen. Ook vinden ze het nogal eens moeilijk om contact te maken. Spel is voor ons een van de middelen om met de bewoners in contact te komen. Het stimuleert ook de gezelligheid. Spellen zijn aan te passen op de kwaliteiten van de bewoners.

Wanneer wij samen met een aantal bewoners een spel spelen, brengt dat een hoop ‘’reuring‘’. Het is zo gaaf om te zien en te horen dat een bewoner bijvoorbeeld tijdens een spreekwoordenspel, zinnen al gaat aanvullen. Vaak met twinkelende oogjes en een brede lach als gevolg. Prachtig!

Ook zorgen veel spellen onbewust ook voor beweging. Daarnaast hebben communicatie en sociale interactie een belangrijke functie. Wanneer een bewoner met dat laatste moeite heeft, kan dit bijvoorbeeld gestimuleerd worden door de CRDL. Dit is een uniek instrument dat aanraking vertaalt in geluid.

En als laatste: wat is jouw favoriete spel uit de Welzijnswinkel en waarom?

Mijn favoriete spel in de Welzijnswinkel is: “Activeer je fantasie”.

Iedereen kan het spelen. Dit spel heeft geen winnaar en geen verliezer. Je vult gewoon elkaars zinnen aan en je ontmoet elkaar in de verbeelding. De hilarische momenten die dit spel geeft, zijn echt goud waard!

Meer weten? Mail naar welzijnswinkel@norschoten.nl

Leave a Reply